[ad_1] Bebek sahibi olmak pek çok çiftin hayallerini süsleyen bir durum olsa da doğal yollarla gebelik her zaman oluşmaz. Bu tür durumlarda yapılan değerlendirmelerin ardından çeşitli yöntemlerle gebeliğin oluşturulması hedeflenir…
[ad_1]
Bebek sahibi olmak pek çok çiftin hayallerini süsleyen bir durum olsa da doğal yollarla gebelik her zaman oluşmaz. Bu tür durumlarda yapılan değerlendirmelerin ardından çeşitli yöntemlerle gebeliğin oluşturulması hedeflenir. Tüp bebek İstanbul ve pek çok ilimizde sıklıkla uygulanan bir yardımcı üreme tekniğidir. Gebeliğin oluşması ve doğum aşamasına gelinmesiyle birlikte gündeme gelen suda doğum İstanbul başta olmak üzere tüm illerimizde giderek artan bir ilgiyle karşı karşıyadır. Op. Dr. Özlem Aras alanında uzman ve deneyimli bir isim olarak tüp bebek ve suda doğum alanlarında başvurabileceğiniz ilk isimdir.
Sayfa: https://www.ozlemaras.com/suda-dogum/
Tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen çiftler öncelikle bir muayene ve değerlendirme sürecine tabi tutulurlar. Çift özelinde hangi tedavinin daha uygun olduğu, tüp bebek tedavisine başlanmadan önce ve başlandıktan sonra herhangi bir ek tedavi ya da işlem uygulanması gerekip gerekmediği belirlenir. Yapılan görüşme sırasında çiftlerin daha önce gördüğü tedaviler, gebelik, düşük ve doğum hikayeleri, bilinen hastalıkları, geçirdikleri operasyonlar, varsa daha önce yapılmış tahlil ve tetkik sonuçları üzerinden değerlendirme yapılır. Hastadan alınan ve yapılan değerlendirmelerden elde edilen veriler temel alınarak her hasta özelinde uygun bir tedavi prosedürü belirlenir.
Anne adayının yumurtalıklarından çok sayıda yumurta yani oosit elde edebilmek için yumurta geliştirici ilaçların kullanıldığı bir iğne tedavisine başvurulur. İlaçların ne kadar süreyle kullanılacağı ve dozu hasta özelinde belirlenir. Bu süreçte hastanın yaşı ve yumurta rezervi gibi etkenler değerlendirilir. Diğer bir deyişle tüp bebek tedavisinin tüm aşamalarında uygulanacak olan tedaviler ile süreleri hasta özelinde değişiklik gösterebilir. Ovaryan stimülasyon süresi genellikle 8 ila 12 gün arasında gerçekleşir.
Yumurta toplama işlemi, çatlatma iğnesi vurulduktan ortalama 34 ila 36 saat sonra yapılır. Uygulanan işlemler sonucunda gelişen yumurtalar vajinal yoldan bir iğnenin kullanılması ve transvajinal ultrason yardımıyla aspire edilir. Bu süreçte anne adayı anestezi altındadır. Toplanan yumurtalar, laboratuvar koşullarında gerçekleştirilecek olan döllenme işlemi için belirli koşullarda saklanır. Yumurta toplama işlemi yapıldığı esnada ya da hemen öncesinde baba adayından da mastürbasyon yöntemiyle sperm örneği alınır.
IVF olarak da adlandırılan klasik tüp bebek yöntemi, tüp bebek tedavisinin ilk yıllarında sıklıkla uygulanan bir tekniktir. Mikroenjeksiyon tekniğinin gelişmesi ve IVF döllenme oranları ICSI’ya göre daha düşük olduğundan IVF tekniğinin uygulanma sıklığı giderek azalmaktadır.
Mikroenjeksiyon tekniğinde, mikroskop altında sperm bir pipet aracılığıyla doğrudan yumurtanın içine enjekte edilir. Bu işlemlerden sonra elde edilen embriyolar, insan vücuduyla uyumlu sıcaklık ve kültür ortamında yani “inkübatör” olarak adlandırılan cihazların içinde geliştirilir.
Sayfa: https://www.ozlemaras.com/tup-bebek/
Embriyolar inkübatör ortamında 2 ila 6 gün boyunca saklanır ve gelişimi yakından izlenir. Embriyolar uterus içine özel kataterler kullanılarak yerleştirilir. Ağrıya neden olmayan bu işlem yaklaşık 10 ila 15 dakika içinde tamamlanır.
Embriyo transferi işleminden 10 ila 12 gün sonra gebelik testi yapılarak kan tahlilinde B-HCG hormonu olup olmadığı kontrol edilir. Gebelik testiyle B-HCG hormonunun yeterli yükseklikte olduğu ya da düzenli artış gösterdiği tespit edilen hastalarda, genellikle testten 10 gün sonra ultrason muayenesi yapılır. Bu işlemin amacı, gebelik kesesinin tespit edilmesidir.
Tüp bebek başarı oranı pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tüp bebek başarı oranını etkileyen faktörler arasında; anne adayının yaşı ve yumurta rezervi, baba adayının sperm kaliteli ve sayısı, elde edilen embriyoların kalitesi ve sayısı, rahim içinde bir patoloji olup olmadığı, tüplerde sıvı birikimi varlığı, tüp bebek tedavisinin uygulandığı laboratuvarda kullanılan teknoloji ve doktorun uzmanlığı sayılabilir.
Söz konusu faktörlerin her biri tüp bebek tedavisinin başarı oranı üzerinde farklı düzeyde etkilere sahiptir. Yüksek kalitede 5. gün embriyo gelişimine sahip olan, genç çiftlerin ilk tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansı %70 ila %80 arasında değişebilir. Yaş alma, yumurta sayısı ve kalitesi ile sperm kalitesindeki düşüş dolayısıyla tüp bebek tutma oranı düşebilir. Tüp bebek başarı oranı hesaplama, bahsi geçen pek çok farklı etken değerlendirilerek yapıldığından kesin ve standart yüzdesel oranlardan bahsetmek doğru değildir.
Anne adayının yaşı, tüp bebek başarı oranı üzerinde etkili olan en önemli parametrelerden biridir. Bunun nedeni yumurta sayısının ve kalitesinin yaş ilerledikçe düşmesidir. Yumurta sayısının ve kalitesinin düşmesi, genetiği normal ve iyi kaliteye sahip bir embriyo elde edilebilmesi olasılığını azaltır. Anne adayının yaşı arttıkça, yumurtalarda ve buna bağlı olarak embriyolarda genetik anormallik görülmesi riski artar. Tüp bebekte başarı oranlarını düşüren en önemli nedenlerden biri embriyolardaki genetik anormallikler olduğu için; tüp bebek tedavisine başlanmak için çok fazla zaman kaybedilmemesi önerilir.
Site: https://www.ozlemaras.com/
[ad_2]
Source link
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.