[ad_1] 14.07.2023 11:11 Son Güncelleme: 14.07.2023 12:48 Hapşırmak Abdesti Bozar..
[ad_1]
Hapşırmak Abdesti Bozar mı?
İslam’da ibadetlerin yerine getirilme hususundaki kurallar ve gerçekler fıkıh ilmi ile açıklanmaktadır. Abdest hali ve abdesti bozan hallerde fıkıh ilminin kapsamında açıklanmış ve mezheplere göre belirtilmiştir. Bir kişinin Abdestinin bozulması için vücudundan kan, idrar, dışkı veya necis şeylerin çıkması gerekmektedir.
Hapşırmak ise bu tür necis görülen hallerden olmayıp abdesti bozan hallerden ayrılmaktadır. Bir kişi abdest aldıktan sonra hapşırırsa abdesti bozulmamaktadır. Yalnız hapşırma esnasında idrar kaçırma yaşanıyor ise o halde abdest bozulmuş sayılır. Bu hal kişiden kişiye değiştiği için özel nitelikte olmaktadır. Genel kaidede ise hapşırmak abdeste mani değildir.
Esnemek, Öksürmek Ve Hapşırmak Namazı Bozar mı?
İslam fıkhında belirlenen kural ve kaidelerde namazı ve abdesti bozan haller kesin olarak belirtilmektedir. Namazı bozan haller arasında gülmek, konuşmak vs. haller yer alırken esnemek, hapşırmak ve öksürmek namazı bozmamaktadır. Öksürmek ister istemez kişinin kendi tutamayacağı bir hal olduğu için namazı bozmamaktadır.
Hapşırmak ve esnemek de aynı şekildedir. Yalnız esnemek namaz içerisinde hoş görülmeyen namazı kalben hissetmemeye neden olan bir hal olduğu için şeytandan olduğuna hüküm verilmektedir. Mümkün olduğunca kişinin namaz esnasında esnemekten uzak kalmaya çalışması gerekmektedir.
Esnemek, öksürmek ve hapşırmak halleri gayri ihtiyari yani birdenbire elde olmadan oluştuğunda namazı bozmamaktadır. Bunun haricinde kişinin bilerek öksürmesi namaz kılarken bir şey ima etmek için hapşırması namazın huzurda oluş haline aykırı olduğu için mekruh sayılan hareketlerdendir. Bu tür hallerin bilerek yapılması namazı bozmaya varabilmektedir. Bilerek yapılmaması tavsiye edilmektedir.
[ad_2]
Source link
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.