Ekim ayı Güneş tutulması tarihi 2023… Güneş tutulması ne zaman, Türkiye’den görülecek mi?

[ad_1] 07.10.2023 13:28 Son Güncelleme: 07.10.2023 13:39 Güneş tutulmasının yaklaşmasıyla..

Ekim ayı Güneş tutulması tarihi 2023… Güneş tutulması ne zaman, Türkiye’den görülecek mi?
Yayınlanma: Güncelleme: 72 views

[ad_1]





Ekim ayı Güneş tutulması tarihi 2023... Güneş tutulması ne zaman, Türkiye'den görülecek mi?










Güneş tutulmasının yaklaşmasıyla birlikte, bu olayın hangi tarihte gerçekleşeceği ve Türkiye’den gözlemlenip gözlemlenemeyeceği merak ediliyor. Güneş tutulması, Ay’ın Dünya ve Güneş arasına gelerek Güneş’in tamamını veya bir kısmını kapattığı astronomik bir olaydır. Güneş tutulmasının “ateş çemberi” olarak isimlendirilmesi, Güneş’i tamamıyla kapatamamasıyla oluşan halkalı görünümden geliyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN?

Bu yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan’da gerçekleşmişti. İkinci tutulması ise halkalı tutulma olarak meydana gelecek. 2023 yılının önemli gök olaylarından halkalı Güneş Tutulması 14 Ekim’de gerçekleşecek.

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE’DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Dünyada merakla beklenen Güneş tutulması Türkiye’den gözlenemeyecek. Ekim ayında Kuzey, Orta ve Güney Amerika göklerinde, Alaska da dahil olmak üzere ABD’nin 49 kıta eyaletinin tamamında görülebilecek.

Ekim ayı Güneş tutulması tarihi 2023... Güneş tutulması ne zaman, Türkiyeden görülecek miGÜNEŞ TUTULMASI HAKKINDA TEMEL BİLGİLER:

GÜNEŞ TUTULMASI TÜRLERİ:

Tam Güneş Tutulması: Ay, Güneş’in tamamını kapatır. Gözlem yapılan yerde gündüz vakti bile kısa süreliğine gece gibi karanlık olabilir.
Halkalı Güneş Tutulması: Ay, Güneş’in merkezini kapatır ancak kenarlarından halka şeklinde bir ışık sızar.
Parçalı Güneş Tutulması: Ay, Güneş’in sadece bir kısmını kapatır.

Ekim ayı Güneş tutulması tarihi 2023... Güneş tutulması ne zaman, Türkiyeden görülecek miGÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUŞUR?

Güneş tutulması, yeniay döneminde Ay’ın Dünya ile Güneş arasında doğru bir hatta konumlanmasıyla meydana gelir. Ancak her yeniayda güneş tutulması olmaz çünkü Ay’ın yörüngesi Dünya’nın yörüngesine göre eğik olduğu için genellikle doğru hatta gelmez.

Gözlem: Güneş tutulmasını doğrudan gözle izlemek göz sağlığı için zararlıdır. Özel güneş gözlükleri veya diğer koruyucu yöntemlerle izlenmelidir.

Sıklık: Her yıl en az iki, en fazla beş güneş tutulması meydana gelir. Ancak aynı yerden her yıl bu olayı görmek mümkün değildir. Tam güneş tutulması, belirli bir yerde yaklaşık olarak her 375 yılda bir gözlemlenebilir.

Kültürel Etkiler: Güneş tutulması, tarih boyunca birçok kültürde korku, hayranlık veya ilahi bir işaret olarak algılanmıştır. Bazı eski medeniyetlerde bu olayın, tanrıların kızgınlığını veya önemli olayların habercisi olduğuna inanılırdı.

Güneş tutulması, hem bilimsel hem de kültürel açıdan büyük bir ilgi odağıdır. Modern astronomi sayesinde bu olayın nasıl meydana geldiğini ve ne zaman gerçekleşeceğini önceden bilmek mümkündür. Ancak eski zamanlarda bu olay, genellikle sürpriz bir şekilde gerçekleştiği için büyük bir etki yaratmıştır.

 



Türkiye Fay Hattı Haritası 2023! MTA diri fay hatları hangi illerden geçiyor? AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası sorgulama!

Türkiye Fay Hattı Haritası 2023! MTA diri fay hatları hangi illerden geçiyor? AFAD Türkiye Deprem Tehlike Haritası sorgulama!




[ad_2]

Source link

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.